Diós-répás golyócskák

Hozzávalók:

  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes alma
  • 4 maréknyi darált dió
  • 3 evőkanál méz
  • 1/2 mokkáskanál fahéj
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • kókuszreszelék

 

Az almát és a répát megmossuk, lereszeljük, majd az alma levét kinyomkodjuk, a diót megdaráljuk.
Lereszeljük a citromot és kicsavarjuk a levét. 

Egy tálba beletesszük a lereszelt répát, almát és az aprított diót,
ízesítjük a mézzel, fahéjjal, citromhéjjal, majd a citromlével.
Az egészet alaposan összedolgozzuk. Kis golyókat formálunk belőle, amiket meghempergetünk kókuszreszelékben.
Csinos papírkapszliban tálaljuk.

 

Mákos guba

Hozzávalók:
  • 6 db szikkadtabb zsemle vagy kifli
  • főzés nélküli pudingpor, legjobb (legkiadósabb) a házi krémes por
  • 1,5 l tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • darált mák, porcukor
A felszeletelt zsemlét/kiflit egy mélyebb tepsibe rakosgatjuk. 7 dl tejet felforralunk 1 csomag vaníliás cukorral és még teszünk hozzá 2 evőkanál cukrot. Ezzel megöntözzük a zsemléket, de nem kell, hogy tocsogjon! Megszórjuk a mákos porcukorral, majd jöhet a következő réteg zsemle, cukros tej és mák. Ezután az egészet nyakon öntjük a pudingkrémmel, amit 8 dl tejből készítettünk. A tepsit a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg szépen rá nem pirul a teteje.
 
 

Nutellás muffin

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 5 dkg mogyoró
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 narancs
A töltelékhez:
  • 5 dkg mogyoró
  • 20 dkg Nutella (vagy más, jó minőségű mogyorókrém)
  • 5 dkg puha vaj
 
A 10 dkg mogyorót megpirítjuk, majd durvára törjük. Fele megy a tésztába, másik fele a krémbe. A tésztához először a száraz hozzávalókat keverjük össze a narancs héjával, utána hozzáadjuk a tojásokat és a puha vajat, majd a narancs levét.
A mogyorókrémet összekeverjük a vajjal és a darált mogyoróval.
A mufintepsibe papírkapszlikat helyezünk, midegyikbe 1  bő evőkanálnyi tésztát rakunk. Erre jöhet 1-1 evőkanálnyi mogyorós massza, majd befedjük a maradék tésztával (szintén 1 evőkanállal fog jutni).
A 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb 25 perc alatt készre sütjük.
 

 

 

 
 

Forrócsokizás

Hozzávalók:
1 csomag főzős étcsokis puding
Maradék nyuszi- mikulás- vagy egyéb csokik
2 l tej
1 púpozott evőkanál holland (keserű) kakaópor
Cukor ízlés szerint
 
A pudingport mindig kevés hideg tejjel keverjük el, a kakaóport kevés forró vízzel!
Csokiolvasztással kell kezdeni, kis lángon!
Végig kavargatni kell, mert akár a puding, ez is könnyen csomósodik!
 

Sajtos rudak

 
Aldis fagyasztott leveles tésztát vettem, a lapot már nem kel nyújtani (talán 6 db van benne), megkentük tojással, megszórtuk sajttal és pizzavágóval felcsíkoztuk.
 

Diós-csokis keksz:

Hozzávalók:
  • 25 dkg finomliszt                            
  • 1-1 késhegynyi sütőpor és só
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg finomra darált dió
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 2 tojás
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg étcsokoládé (durvára vágni)
  • tepsi kikenéséhez zsíradék vagy sütőpapír

Előbb a szárazat keverjük össze, utána jön a tojás és a margarin, majd legvégén a csoki, amit már csak néhány gyors mozdulattal keverünk az összeállt masszába, még olvadás előtt. :) A tepsire kis gombócokat teszünk (esetleg pohár aljával kicsit lapíthatunk rajta, ha laposabb kekszeket szeretnénk),  200 fokon sütjük. Nagyon finom, sokáig elálló, igazi téli keksz!

 

Csokis-mazsolás keksz

Hozzávalók az alapmasszához:

  • 25 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 30 dkg finomliszt

Mi ehhez kevertünk pici fahéjat, kb 10 dkg mazsolát és 20 dkg apróra vágott csokit. A masszából kis gombócokat gyúrtunk, úgy helyeztük a sütőpapírra, utána pohár aljával lapítgattunk kicsit rajtuk (közben érdemes vízbe mártani a poharat, hogy ne ragadjon oda).

Lehet kísérletezni és mást hozzátenni az alapmasszához, pl diót, mandulát, narancshéjat, kókuszt, stb.

Banános-csokis muffin

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg apróra vágott tejcsoki
  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt (mi ehelyett is sima lisztet tettünk bele)
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 1,5 kávéskanál szódabikarbóa
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1-1 csipet (ha lehet, frissen) reszelt szerecsendió és só
  • 1 nagyobb érett, puha banán (szét lehessen könnyen nyomkodni villával, de ne legyen csupa barna)
  • 2,5 dl tej
  • 15 dkg cukor

Először a száraz hozzávalókat keverjük össze a csokival, utána jöhet bele a tojás, tej, cukor és az olvadt, kihűlt vaj, végül a a pépesített banán. Papírkapszlival bélelt muffintepsibe kanalazzuk a masszát, majd a 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

 

 

Piskóta torta

Az én piskótareceptem: 
Ahány tojás, annyi evőkanál liszt és cukor, itt egy nagyobb kerek tortaformát használtunk, mindenből 4 került bele.
Géppel felverjük a tojásfehérjét, ha már jó kemény, hozzápörgetjük a cukrot. A lisztet lassú fokozaton adjuk hozzá, a tojássárgákat szintén.
A pudingos krémet (főzős pudingporból, de 5 dl helyett 3-4 dl tejet adunk hozzá) akkor kenjük szét a piskótán, ha a tészta nagyjából kihűlt. (Ha még nem hűlt ki a piskóta, mire kész a krém, a "bőrösödését" úgy akadályozhatjuk meg, hogy miután elzártuk alatta a lángot, az edényre fedőt teszünk.) Megvárjuk, hogy a krém is megdermedjen: ekkor pakolhatunk rá fagyasztott gyümölcsöt, gyümölcsszószt (mi áfonyaszószt tettünk rá), esetleg befőttet vagy gyümölcszselét (ezt majd megtanítom).
 

Zabpelyhes keksz 

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg zabpehely
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg margarin vagy vaj
  • 5 dkg kókusz
  • 3 ek. méz
  • 3 ek. forró víz
  • 1 tk szódabikarbóna

A száraz összevalókat keverd össze! Utána add hozzá a felolvasztott margarint, mézet, forró vizet! Melegítsd elő a sütőt 200 fokra! Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyél a masszából kis gombócokat! Mehet a sütőbe! Világosbarnára kell sülnie! Akkor jó, ha a gombócok maguktól szétlapulnak és utána kezdenek pirulni. A szakkörön azért nem sikerült, mert kevés margarin került a masszába. Ezzel a mennyiséggel jó lesz, de figyeljetek rá, hogy ne maradjon sok a bögrében!